Чести проблеми на косата и скалпа

Проблеми на косата

 • СУХА КОСА

Ако скалпът страда от дехидратация и сухота, то обикновено се засяга и косата. Дехидратацията може да е пречинена от честото миене със силен, дехидратиращ шампоан, от използванет она стилизиращи продукти, перхидрол или къдрин, от често и горещо сушене със сешоар, от слънце и сух въздух. Поради порестата си (порьозна) повърхност увредената коса е по-уязвима. Пoказателите за увредена коса са: липсата на блясък, косми като слама, повишено наелектризиране, по-трудно разресване и груба повърхност на косата. С мек шампоан, като  Шампоанът за суха кожа и чрез избягване на гореизброените причини проблемът може да се реши.

 • МАЗНА КОСА

Силната мастна секреция на скалпа, която може да е генетично обусловена, повлияна от хормонални промени, лекартсва или стрес, води до образуването на мазен слой по повърхността на косъма. Това прави косата тежка и сплъстена и прическата изглежда изтощена и без обем. Мазната коса има по-голяма склонност да образува пърхот. Ето защо използването на мек шампоан (Шампоан за всекидневна употреба на Sebamed) комбиниран с незиползването на тежки балсами за коса, без прически които опъват косата от скалпа и използването на шапки е едниствения начин, чрез който проблемът може да се овладее. За съжаление никакви външни средства не могат да повлияят на продукцията на себум. Шампоаните със силен обезмазняващ ефект трябва да се избягват, за да не се дразни допълнително скалпа.

 • ТЪНКА КОСА

Гъстотата на косата е генетично предопределена. Тънката коса е с малък обем и сякаш виси директно от скалпа. Все пак с козметични и стилизиращи продукти може да се постигне повече обем. Но тези продукти не трябва да правят косата тежка или да увреждат структурата и. Тънката коса е чувствителна и по-склонна към дехидратация и увреждане, затова трябва винаги да се мие с мек шампоан. Промени в корена на косата, които могат да доведат до нарушения в растежа на косата могат да се получат при недохранване, заболяване, лекарства, напреднала възраст, хормони и др.

 • ГЪСТА, НЕПОДАТЛИВА НА ОБРАБОТКА КОСА

Гъстата коса изглежда чудесно, когато е сресана добре, но много лесно може да изглежда и  рошава. Този вид коса може да бъде приведена във форма с правилна стилизация и грижа. Балсам в шампоана прави косата гладка и изглажда повърхността, за да може да се разресва по-лесно. Дехидратацията и грубата повърхност увеличават неподатливостта към обработка на този тип коса, но могат да бъдат избегнати чрез използване на мек шампоан.

 • КОСМЕНИ ИЗВИВКИ

Дори и напълно правата коса може да има локални извивки, които се определят генетично. С подходящо подстригване и прическа тези извивки могат да бъдат добре вградени и дори скрити.

 • ЦЪФТЯЩА И НАЧУПЕНА КОСА

Ако външния слой на косъма (кутикула) се увреди от механични въздействия косъма се нацепва и се засяга и подлежащия кортекс. Както върховете, така и цялата дължина на косъма са изложени на редица механични влияния и вредители от околната среда. След като веднъж е започнало разцепване на косъма, проблемът може да засегне цялата коса. Цъфтящите краища са особено уязвими. Дехидратация, слънце, стилизиращи продукти оставени цяла нощ върху косата, боядисване, къдрене, агресивни шампоани, горещи сешоари и маши, остри гребени или ластици и шапки – всички те могат да причинят нацепване и увреждане на косъма. Меки шампоани с рН 5.5 и активни защитни средства могат да ограничат загрубавянето и така да изгладят увредената коса. Ако обаче уврежданията са тежки само ново подстригване може да помогне.

 • СПЛЪСТЕНА КОСА

Свръхпродукцията на себум и/ или използването на неправилно подбрани стилизиращи продукти могат да направят косата тежка, да я слепят и да й придадат сплъстен вид. При мазната коса само честото миене с особено мек шампоан може да помогне. Шампоаните с много агресивен обезмазняващ ефект могат да атакуват космената структура и да раздразнят скалпа. Въпреки всички обещания давани в рекламите, активните съставки на шампоаните не могат ефективно да намалят мастната секреция на скалпа. Водите за коса имат ограничен ефект и активизират скалпа със спиртното си съдържание. Коса, която има склонност към сплъстяване има нужда от Шампоан за всекидневна употреба и Възстановяващ балсам за коса.

 • ИЗТОЩЕНА КОСА БЕЗ БЛЯСЪК

Дехидратацията и потенето увреждат космената структура и правят космената повърхност груба. В такъв случай космените клетки не са плоски и свързани. Те се разполагат върху кутикулата под форма на шишарка. Светлината се отразява неравномерно и придава на косата крехък вид с липса на блясък. При сресване разположените така космени клетки могат да увеличат риска за увреждане на космената структура. Тогава външните замърсители могат да проникнат вътре и водата да бъде изгубена по-лесно, което води до дехидратация на косата. Внимателното миене може да я предпази. Използвайки мек и овлажняващ шампоан като Възстановяващият шампоан за изтощена коса на Sebamed в комбинация с Възстановяващият балсам за коса, хладка вода и избягвайки сушенето със сешоар или къдренето с гореща маша, косата може да бъде предпазена и блясъкът й да бъде възстановен.

 • ЗАГУБА НА КОСА

Отпадането на около 100 косъма на ден е нормално. При миене на косата се губят дори повече косми, което води до намалена загуба на следващия ден. Но когато отпадат над 100 косъма дневно и това състояние се задържи за дълъг период от време, трябва да се потърси специалист и да се вземат мерки.

Инфекции протичащи с виска температура, както и прием на лекарства могат да доведат до отпадане на косата. Поради променящият се хормонален статус при бременност косата на жените се сгъстява, но започва да пада след раждането, т.е. когато нивата на хормоните се стабилизират. Новородените с гъста коса обикновено я губят през първата година и им пораства отново бавно и постепенно.

Загубата на коса става постепенно, с напредването на възрастта, като процесът на оплешивяване е по-характерен за мъжете. Тук загубата на коса е генетично предопределенан. Образува се все по тънка и къса коса, докато накрая тя напълно спре да расте. Процесът на оплешивяване се различава при мъжете и при жените. Докато при жените загубата на коса е редовна и по цялата глава, то при мъжете косата опада само в определени области.

Алопеция ареата (петниста загуба на коса) може да се получи по различни причини и този проблем все още е неизяснен от медицината. Косата опада на отделни петна, като понякога се наблюдава и загуба на цялата коса заедно с миглите и веждите.

На базата на доказани методи за иследване, дерматолозите могат да определят дали наистина има загуба на коса и ако да – от коя тип е тя. След това може да се препоръча ефективно и подходящо за случая лечение. Препоръчителна е употребата на специално разработени шампоани като Шампоанът против косопад на Sebamed.

ПРОБЛЕМИ НА СКАЛПА

 • СЪРБЕЖ

Сърбежът по скалпа може да има различни причини. Много пъти той се дължи на раздразнение предизвикано от шампоани, стилизиращи продукти, гореща вода или горещ въздух от сешоар. Дехидратация, невродермит или общи кожни инфекции също могат да причинят раздразнение и сърбеж. Придружен от жълтеникав и мазно изглеждащ пърхот, сърбежът е симптом на себореен дерматит на скалпа, който обикновено може да се третира с добър шампоан против пърхот. Сърбежът причинен от диабет може да се облекчи с мек шампоан.

 • МАЗЕН СКАЛП

Мастната секреция на скалпа почти не може да се овладее с външни фактори. Но честото почистване с мек шампоан като Шампоан за всекидневна употреба на Sebamed може да е от полза.

 • СУХ СКАЛП

В повечето случаи този проблем може да се реши с по-рядко миене, не много гореща вода, мек шампоан и хубаво изплакване на използвания шампоан. Избягването на агресивни стилизиращи продукти и честото сушене със сешоар могат да помогнат за овладяването на проблема. Препоръчителна е употребата на специално разработени за този проблем продукти като Шампоанът за суха кожа с фитостероли на Sebamed.

 • ПЪРХОТ

Има много видове пърхот. Най-чест се появява т.нар. мазен пърхот, който е резултат от себореен дерматит на скалпа. Безвредните гъбични микроорганизми от рода Malassezia furfur, които се намират на скалпа, могат да станат агресивни и да раздразнят кожата на скалпа. Това предизвиква свръхпродукция на кожни клетки, които се отхвърлят преждевременно.

Повечето шампоани против пърхот елиминират тези гъбички, като така възстановяват нормалното състояние на кожата. Обикновено са необходими около 3 седмици за да изчезнe пърхота. Много хора имат постоянен проблем с този вид пърхот. При такива случаи може да се използва мек шампоан против пърхот за по-продължителен период от време. Ако няма реакция към шампоана трябва да се търсят други причини и може да се наложи лечение с медикаменти.

Сухият пърхот може да се премахне със среден по сила шампоан за суха коса. Кожни заболявания като невродермит и псориазис, както и някои системни заболявания могат да причинят пърхот. При такива случаи е добре да се използва мек шапоан, за да се подпомага медикаментозното лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва „бисквитки“, за да работи оптимално и да подобри Вашето преживяване.