Фактори влияещи на кожата

Различни фактори имат влияние върху нашата кожа. Най – общо те се раделят на вътрешни и външни. Вътрешните фактори определящи вида на    кожата са:

 • Генетиката на човека, тя определя типа на кожата (нормална, суха, мазна или комбинирана) и влияе на цялостното състояние на кожата;
 • Хормоните и промените в техните нива могат да имат значително въздействие върху кожата: появана акне, депигментация, хиперпигментация;
 • Специфични заболявания като диабет, псориазис и атопичен дерматит;

      Външните фактори повличващи нашата кожа са:

 • Климат – вредното влияние на УВ – лъчите, резки температурни промени;
 • Неподходяща грижа за кожата и химикали;
 • Диети, начин на хранене и начин на живот;
 • Прием на лекарства;

Слънцето произвежда множество различни видове радиация. Най-късите дължини на вълните са почти напълно филтрирани от озоновия слой в атмосферата.

        Видове радиация

* ултравиолетова светлина (10%)

* Видима светлина (50 %)

* Инфрачервена (топлинна) радиация (40 %)

Ултравиолетовата светлина има най-силен ефект върху кожата. UV светлината е разделена на три категории според дължина на вълната: UV-A, UV-B и UV-C. UV-A и UV-B имат най-голямо влияние върху кожата.

UV-A лъчение (дължини на вълните 320 – 400 nm) може да проникне в дермата (> 50 %). Може да проникне  през стъклото на прозорец и е отговорно за бързото потъмняване (незабавна пигментация), преждевременно стареене на кожата. Потиска имунитета и спомага за развитието на рак на кожата.

UV-B лъчи (280 – 320nm) действа върху базалния клетъчен слой, където са отговорни за постоянния тен. Излишък на УВ-В лъчите предизвикват слънчево изгаряне (възпаление) и промени в ДНК. Стимулират синтеза на витамин Д от холестерол и други метаболитни процеси.

UV-C лъчите (200 – 280nm) са най-енергични, но лъчите се филтрират от озоновия слой. Те са силно еритогенни и вероятно канцерогенни.

Инфрачервените лъчи са топлинни лъчи, които могат да проникнат в подкожната тъкан. Предизвикват усещане за топлина, изпотяване, преждевременно стареене на кожата и дехидратация на кожата.

     Влияние на Слънцето…

 •  Положителни ефекти

* синтез на витамин D

* добро усещане

* Стимулиране на метаболитните процеси

 • Отрицателни ефекти

* Слънчево изгаряне

* Преждевременно стареене на кожата

* Кожни заболявания

* Кожни промени

Малки дози слънчева радиация има положителен ефект върху тялото ни. Нашата имунна система се стимулира, настроението ни се подобрява, стимулират се метаболитните процеси. Един от най-важните процеси е синтезирането на витамин D в епидермиса. Енергията на UV-B лъчението е от съществено значение за формирането на Витамин D3

 Кожата има няколко защитни механизма, които се задействат при излагане на UV лъчи

 • Щавене (пигментация на кожата и защита на клетъчните ядра)
 • хиперкератоза (удебеляване на епидермиса чрез ултравиолетови лъчи)
 • Уроканова киселина (UV-абсорбираща аминокиселина в пот)
 • Защитен механизъм от ензими, които възстановяват увредените от UV лъчи клетки

Прекомерното излагането на УЛТРАвиолетово лъчение води до слънчева еритема или слънчево изгаряне. Това е възпаление, причинено от предозиране на UV-B лъчи.

Сред последиците от хроничните леки увреждания са преждевременното стареене на кожата, предракови лезии като рак на кожата (базалноклетъчен карцином, сквамозноклетъчен карцином и меланом).

Преждевременно стареене на кожата се индуцира от UV-A лъчение и ускорява разграждането на колагенови влакна. Това води до загуба на еластичност и бръчки на кожата.

UV-A лъчението може да предизвика също така патогенни реакции на имунната система. Те включват слънчева алергия и Майорка акне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва „бисквитки“, за да работи оптимално и да подобри Вашето преживяване.