Какво точно е микробиомът на кожата?

Микробиома е сравнително ново понятие в дерматологията, с което е свързана и една любопитна прогноза за бъдещето. Неотдавна науката изясни, че по кожата на човешкото тяло има около 1 килограм и 400 грама бактерии. Ние си ги носим непрекъснато, живеем с тях в стабилна симбиоза. Във всяка част на тялото ни “съставът” и пропорциите мужду бактериите, които изграждат микробиома на кожата, са различни. Не сме покрити от горе до долу с килим от еднакви микроби, както човек би си го представил, а има микропаразити, вируси, бактерии, които са различни при всеки един от нас. Въз основа на това дерматолозите допускат, че в бъдеще отпечатъкът от пръста ще загуби своята стойност като идентификационен белег, а тази роля със 100% сигурност ще може да изпълнява микробиомът ни.

В чисто медицински план може да се каже, че част от дерматологичните заболявания се развиват, когато настъпи дисбаланс в количествено или в качествено отношение на бактериите. Тоест ако се наруши балансът между бактериите, рискът от болести нараства.

Кожата е най-големият орган в тялото – площта му е средно около 2 квадратни метра. А има данни, че микробните клетки върху кожата са дори повече от тези на самата кожа. 

  • Прекалената употреба на мокри кърпички и като цяло на силни почистващи средства нарушава ли кожната бариера?

По този начин се увеличава честота на кожните екземи и особено на професионалните кожни екземи.

С кърпичките нарушаваме кожната бариера и ставаме по-чувствителни към алергените в околната среда. Професионалните екземи вече са голям процент от дерматологичните заболявания. Като профилактика се препоръчват щадящи миещи средства, които наред с това не променят и киселинно-алкалното равновесие на кожата. 

Известно е от повече от 50 години, че леко киселинното pH на естествения защитен слой на кожата спомага за здравословният й биологичен баланс. Този здравословен баланс може да бъде подкрепен с помощта  единствено на продукти за почистване и грижа за кожата с рН стойност 5,5.                                                                                                        Sebamed е идеален за чувствителна кожа, защото всички продукти са с рН 5.5. Това поддържа микробиомния баланс на кожата и предпазва нейната защитна функция от предпоставка за изсушаване и трайно увреждане на кожата.

Вече повече от 50 години, Sebamed skin research изследва как почистването на кожата и грижата с рН 5,5 влияят върху микробиома на кожата. Концепцията за киселинно почистване и грижа за кожата е не само научно доказана, доказано е многократно по целия свят,че  имат практическа полза за хора с чувствителна и проблемна кожа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва „бисквитки“, за да работи оптимално и да подобри Вашето преживяване.