Косата е Вашата „визитна картичка“

Косата е Вашата „визитна картичка“. Затова й е нужна специализирана, дерматологично тествана и с доказано действие грижа. Шампоанът е важна стъпка, за да почисти косата в дълбочина от замърсявания и да захрани скалпа с всички ценни активни съставки. Плътната и здрава коса не е само въпрос на ген, а и на правилна грижа.

Ето защо Sebamed създаде за Вас продукти, които ще откликнат на нуждите на косата Ви с прецизно разработени формули, рН 5.5 като на здравата кожа и щадяща измивна основа. 100% без сапун и алкали. А промяната ще забележите още след първото измиване.

Ако усещата скалпа си влудяващо сърбящ, зачервен и с видими люспи. Ако страдате от псориазис, атопична екзема и екстремна сухота на скалпа, Sebamed има вашето ревение.

           Любопитно…

Всички хора имат от 85 000 до150 000 косъма. Хората с руса коса имат най-много косми, а тези с червена най-малко. Всеки отделен косъм е дебел около 0.08 mm и расте с около 0.1-0.2 mm на ден. Това прави общо 30 m коса и 6 cm2 космена тъкан.

Косата е 90% кератин. Тя расте нагоре от корена, който се намира в космения фоликул. За период между 2 и 6 седмици коренът постоянно продуцира нов материал, образувайки общо 80 cm коса. След това има период на покой от 2 седмици преди коренът да започне да произвежда нов косъм, който избутва предшественика си към кожната повърхност докато изпадне.

КАКВО Е КОСЪМА?

Косъмът или косменото стъбло се формира от корена, а той се намира в епидермиса, известен още като космено-мастен фоликул. Косъмът е основно съставен от специфичен протеин, познат като кератин, а също и от липиди, секретирани от мастните жлези, за да осигурят защита. Също съдържа меланин и пигмент отговорен за естествения цвят на косата.

  • Косменото стъбло е изградено от три слоя: кутикула, кортекс и медула.
  1. Кутикулата е най-външния слой на стъблото. Състои се от люспички – тънки пластинки кератин, насложени една върху друга, като керемидите на покрив. Осигурява непроницаема защита.
  2. Кортексът съставлява до 90% от масата на косъма. Състои се от кератин, устроен така, че да придаде на косъма сила и еластичност. Кортексът също така съдържа меланин, който е отговорен за цвета на косъма.
  3. Медулата представлява тясна тръбичка в центъра на косменото стъбло. Понякога дори не присъства в много фините косми.

Имаме средно 200-300 косъма на cm² скалп, което прави общо около 100 000. Нормално губим между 50 и 100 косъма дневно. Косъмът расте на етапи, които съставят жизнения му цикъл. Всеки космено-мастен фоликул преминава средно през 25 цикъла по време на своя живот. По време на цикъла косъмът расте, остава в покой, дегенерира и пада, като минава през следните 3 фази:

  1. Анагенна фаза = фазата на растеж, продължава между 3 и 6 години. Около 85% от космите са в тази фаза.
  2. Катагенна фаза = това е преходна фаза (регресия на косъма), която продължава между 2 и 3 седмици и засяга 1% от косата.
  3. Телогенна фаза = фазата на покой, която продължава между 2 и 3 месеца, и засяга 14% от косата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва „бисквитки“, за да работи оптимално и да подобри Вашето преживяване.