Медицинска грижа за кожата: Разликите между медицински и козметични продукти за грижа за кожата

На пазара има огромен избор, когато става въпрос за грижа за кожата. Когато избирате кои продукти за грижа за кожата да използвате, е полезно да знаете разликите и приликите между козметични и медицински продукти, за да вземете информирано решение кой продукт е подходящ за Вас.

Какво прави продукта козметичен и/или медицински?

Терминът „козметика“ обхваща широка гама от продукти, включително някои лекарствени такива. Според CTPA (Cosmetic, Toilery & Parfumery Association) в Обединеното кралство има три въпроса, на които трябва да се обърне внимание, когато се класифицира като козметика:

Предназначение – Целта на продукта изцяло или основно ли е да почиства, парфюмира, променя външния вид, коригира телесната миризма, защитава или поддържа в добро състояние?

Място на приложение – Продуктът предназначен ли е за нанасяне върху епидермиса (тънък външен слой на кожата), косата, ноктите, устните, външните полови органи, зъбите или лигавицата на устната кухина?

Състав – Продуктът направен ли е от съставки, които не са забранени или ограничени в козметичните продукти, съгласно козметичните разпоредби на ЕС?

В Обединеното кралство медицинският продукт се класифицира в едно от следните определения:

Всяко вещество или комбинация от вещества, представени като притежаващи свойства за предотвратяване или лечение на болести при хората.

Всяко вещество или комбинация от вещества, които могат да се използват или да се прилагат на хора с цел възстановяване, коригиране или модифициране на физиологична функция чрез упражняване на фармакологично, имунологично или метаболитно действие или поставяне на медицинска диагноза.

По същество един лекарствен продукт няма да излекува заболяване или състояние, по-скоро ще се справи със симптомите и страничните ефекти. Лекарственият продукт може да бъде и козметичен, предназначен както за здравето, така и за красотата на кожата. Например продуктите за грижа за кожата на Sebamed попадат и в двете категории, тъй като лекуват симптоми, както и се прилагат и подобряват красотата на областите на тялото, очертани в определението за козметични продукти.

Науката зад медицинската грижа за кожата

Лекарствените продукти за грижа за кожата, макар и обикновено също да се класифицират като козметични, обикновено са формулирани за определени типове кожа, състояния и/или специфични симптоми. Това улеснява намирането на достъпна грижа за кожата, насочена към кожни състояния и проблеми, като кожа, предразположена към акне, псориазис или екзема, облекчаване на симптомите и успокояване на кожата.

Като една от водещите марки за медицинска грижа за кожата, в Sebamed ние популяризираме науката за здрава кожа. Естествената стойност на pH за здрава кожа е 5.5 поради естествените киселинни вещества в потта, себума и възбудените клетки. Продуктите за грижа за кожата на Sebamed също имат тази стойност на pH от 5.5 за насърчаване на здрава кожа и поддържане на киселинната мантия (защитен слой на кожата).

Увреждането на киселинната мантия може да дойде от използването на абразивни продукти или фактори на околната среда, като прекомерно излагане на замърсяване. Използването на нежен почистващ препарат и непрекаляването с грижата за кожата може да допринесе за запазването на киселинната мантия непокътната. Непокътната киселинна мантия помага на кожата да предпазва от инфекции, дразнене, алергии и изсушаване.

Всички продукти на Sebamed съдържат висококачествени активни съставки, които почистват, подхранват и защитават кожата. Над 120 научни изследвания показват, че продуктите на Sebamed са много ефективни за всеки тип кожа, включително чувствителна и проблемна кожа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *