Основни типове коса

Повечето хора само предполагат какъв е техният тип коса. Неправилното му определяне може да влоши състоянието ѝ. Основните типове коса, според състоянието ѝ са нормална, суха, мазна, комбинирана и изтощена. Типът на косата може да се променя под влиянието на различни фактори, като здравословното състояние на организма, климатичните условия и обкръжаващата среда, използването на неподходящи продукти, често третиране и фризиране и други. Определянето на типа коса според моментното ѝ състояние е важно за подбора на правилните продукти, с които да се обгрижва. Тази таблица ще Ви помогне да определите какъв е Вашият тип коса в момента.

 • Определяне на типа коса
ТИПОВЕ КОСАНОРМАЛНАМАЗНАСУХАСМЕСЕНА
(МАЗНА В КОРЕНИТЕ И СУХА В КРАИЩАТА)
Потребност от измиванеНа всеки 2 – 3 дниЕжедневно или след 1 денЕдин път в седмицатаНа всеки 2 – 4 дни
Кожата на главата и корените на косатаСлед измиване изглеждат добре, но няколко дни след това се омазняватСлед измиване изглеждат добре, но на първия ден вечерта или на втория ден сутринта отново се омазняватСлед измиване са сухи или нормални, 3 – 4 дни изглеждат добре и към 6 – 7 ден се омазняватСлед измиване изглеждат добре,  2 – 3 дни след това се омазняват.
Връхчетата
(при средна дължина на косата)
Нормални или леко сухи, може да са леко хвърчащи или накъсаниНе са накъсани или почти не са накъсаниСухи и накъсани, може да има много разцепени или цъфтящи краищаСухи, цъфтящи краища
БлясъкСлед измиване запазва своя блясък, но 2 – 3 дни след това се появява мазно лъщене в коренитеИма блясък след измиване, но към края на първия ден или сутринта на следващия ден се появява мазно лъщене в коренитеИма лек блясък след измиване, който бързо изчезваСлед измиване косата има блясък в корените, и по-слаб по краищата. След 3 – 4 дни се появява мазно лъщене в корените и липса на блясък по дължината на косата.
ОбемНормаленСамо след измиване или изобщо нямаПо-обемна и хвърчаща от нормалнотоПочти без обем в корените
НаелектризиранеПонякогаМного рядкоЧестоМоже да се наелектризират краищата
Оформяне без стилизантиДобре се поддава на оформянеПоддава се на оформяне, но то не издържа дълго времеНе се поддава добре на оформянеПоддава се на оформяне основно в корените.

Както стана ясно от таблицата, съществуват общоприети типове коса, които условно се разделят на нормална (с умерено отделяне на мазнини), мазна (с повишена секреция на себум), суха (с понижено отделяне на мазнини) и смесен тип. Нека разгледаме по-подробно всеки един от тези типове.

          Нормална коса

Ако косата Ви в продължение на 3 – 4 дни след измиване запазва своя блясък и еластичност, то Вие притежавате нормален тип коса. Тя не изисква специална поддръжка, но е необходимо да се полагат грижи за нея. Този тип коса е лесен за разресване както в мокро, така и в сухо състояние, освен това почти не цъфти и не се накъсва. При нормалната коса прическата запазва формата си за дълго, а кожата на главата е чиста, без пърхот, дразнене и сърбежи. Обикновено нормалният тип коса се асоциира със здравата коса. Нормалната коса е достатъчно да се поддържа с подходящ шампоанбалсам или маска. Разбира се, можете да се доверите и на витамините, които са важни за поддържане на здравето ѝ.
 

          Нормалната коса:

 • е здрава
 • е еластична
 • притежава естествен блясък
 • прелива се на слънце и отразява светлината

            Мазна коса

Мазната коса по-често се среща при представителите на силната половина от човечеството, особено в млада възраст, но и жените също периодично страдат от този проблем. Този тип коса съдържа прекалено много себум. Мазната коса е еластична, абсорбира по-малко вода от нормалната коса и има характерен мазен блясък. Кожата на главата е покрита с дебел слой мастен себум, има специфична лъскавина и се характеризира с разширени пори. Мазната коса изглежда добре ден или два след измиването, след което кичурите започват да се спластяват, а косата придобива мръсен и рошав вид. Косата се омазнява в резултат на повишената активност на мастните жлези на кожата на главата. Нарушенията в дейността им могат да бъдат свързани със заболявания на нервната система, хормонални нарушения, употреба на определени лекарства, неправилно хранене и други. До известна степен количеството произвеждан мастен себум зависи от вида на консумираната храна и количеството въглехидрати и мазнини, които постъпват с храната. В тази връзка е добре да се избягват пикантните храни, мазните животински продукти, сладкото, солта и подправките. Излишният себум се наслоява в кожата на главата и корените под формата на люспи или жълтеникави корички, който причиняват сърбеж. Обикновено при този тип коса има наличие на мазен пърхот. Мазната коса изисква комплексна грижа, която включва специална козметика, природни средства, както и диета. Препоръчва се хората с мазен тип коса да спазват диета с ниско съдържание на мазнини, тъй като тя помага за нормализиране на дейността на ендокринната система.

Мазната коса е препоръчително да се мие по-често от обикновеното, като е желателно за целта да се използва хладка вода, тъй като топлата активира повишената активност на мастните жлези. Тя трябва да се третира с шампоанибалсами или други козметични продукти, предназначени за мазна коса, които не утежняват допълнително косъма. Добре е да се избягва употребата на балсам в корените, тъй като това допълнително ще омазни косата. При мазна коса не се препоръчват масажи на главата, както и използването на масажна четка за коса. Не се препоръчва употребата на сешоар, или ако се използва такъв – потокът от въздух, насочен към главата, е по-добре да е студен. Мазната коса има и някои плюсове – тя е по-здрава и красива в сравнение със сухата, тъй като е по-добре снабдена с подхранващи вещества и е по-добре защитена от въздействието на външната среда, следователно по-малко се накъсва и цъфти.

Мазната коса:

 • бързо се омазнява
 • корените на косата непосредствено след измиването изглеждат добре, а към края на деня се омазняват
 • краищата не се накъсват, но кичурите бързо се замърсяват, косата се сплесква и губи своята привлекателност
 • трудно подлежи на контрол и стилизиране
 • има специфична мазна лъскавина

          Суха коса

Сухата коса е много по-тънка от нормалната и е много чувствителна към въздействието на атмосферните влияния, химичните и козметични средства. Заради понижената мастна секреция на скалпа, сухата коса губи своя блясък и еластичност, започва да се разслоява, лесно се накъсва и цъфти в краищата. Кожата на главата често е раздразнена и белеща се. Възможно е върху скалпа 1 – 2 дни след измиването на косата да се появи сух пърхот. След измиване сухата коса е трудна за контролиране – тя трудно се разресва, оплита се в краищата и лесно се накъсва. Косата се изсушава не само вследствие на понижената активност на мастните жлези, но и в резултат на неправилна грижа. При този тип коса е необходимо да се избягват процедури, които водят до допълнително изсушаване на косата (прекомерно мене, боядисване, къдрене, изправяне с преса, сушене със сешоар, излагане на пряка слънчева светлина, колебания в температурата на въздуха, както и не на последно място здравето).

За да придобие сухата коса повече еластичност и блясък, тя се нуждае от допълнително подхранване, което от своя страна стимулира кръвообращението, нормализира обмяната на веществата и възстановява еластичността на косъма. За нея се препоръчва употребата на овлажняващи шампоани без силикони, с кремообразна или маслена основа, с включени витамини и билкови екстракти. За да се подобри видът ѝ е добре да се сведе до минимум употребата на сешоар и преса, а ако косата се подлага на боядисване е препоръчително да се ползват щадящи косата безамонячни бои или натурални багрила и оцветяващи средства. Добре е сухата коса да се подстригва на всеки 1 – 2 месеца, за да могат да се отстранят цъфтящите краища.

Сухата коса:

 • дълго време не се омазнява и не изглежда мръсна
 • корените на косата непосредствено след измиване са сухи, след 3 – 4 дни – нормални и към края на 7-ми ден мазни
 • връхчетата са сухи, лесно се късат и цъфтят
 • не отразява светлината, а я поглъща – няма естествен блясък
 • лесно се оплита и трудно се разресва
 • след сушене със сешоар косата е крехка, хвърчаща и чуплива

         Смесен тип коса

Косата от смесен тип обикновено е мазна в корените и суха в краищата, като често връхчетата са накъсани, цъфтящи и имат безжизнен вид. Тези коси се нуждаят от комбинирана грижа, с помощта на специални продукти, който възстановяват цъфтящите краища и контролират омазняването в корените. Преди измиването на главата е добре да се направи масаж на скалпа, водата може да се омекоти с глицерин или при измиването на косата може да се ползва дестилирана вода. Използваните шампоани трябва да са по-скоро подходящи за мазна коса, тъй като притежават съставки, контролиращи отделянето на себум. При сушене и оформяне на прическата е добре да се използват и продукти за термозащита за краищата. Когато косата се подсушава, старайте се това да става естествено, без употребата на сешоар. Косата от смесен тип е хубаво да се подстригва на всеки 1 – 2 месеца, за да могат да се отстранят цъфтящите краища. Препоръчително е косата да се разресва когато е напълно суха.

Смесеният тип коса:

 • се омазнява за 3 – 4 дни
 • корените на косата непосредствено след измиване изглеждат добре, а след 2 – 3 дни се омазняват
 • краищата са сухи, хвърчащи и често накъсани

        Основни видове коса (според структурата на косъма):

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва „бисквитки“, за да работи оптимално и да подобри Вашето преживяване.