Структура на кожата

Като всеки друг орган, кожата има специфична структура, която й позволява да изпълнява своите функции. Отвън на вътре, разграничаваме 3 основни тъканни слоя, които се подразделят на още слоеве.

     Основните 3 са следните:

  • външен слой ( епидермис )
  • дерма ( наричан още кориум )
  • хиподерма

Епидермисът и дермата, заедно образуват кожата. Към кожата се причисляват кожните придатъци – като косми, нокти и различни жлези. Тя е тази, която предопределя голяма част от външния вид на човека.

Епидермисът е най-външният слой, който виждаме и докосваме. Той ни предпазва от токсини, бактерии и загуба на течности. Покрит е от емулсия от вода и липиди (мазнини), известна като хидролипидна обвивка. Тази обвивка, се поддържа чрез секрецията на потните и себумните жлези и спомага за поддържането на обема на кожата, изпълнявайки ролята на допълнителна бариера срещу бактерии и гъбички. Водната част на тази обвивка е позната като защитна киселинна мантия. Тя съдържа: Млечна киселина и различни аминокиселини от потта. Свободни мастни киселини от себума. Аминокиселини, пиролидинова карбоксикиселина и други естествени хидратиращи фактори, които са основно вторични продукти на процеса на кератинизация.

Епидермисът се състои от различни клетки, като 95% от тях са кератиноцитите. Различаваме 4 основни подслоя – от дермата към повърхността тези слоеве са базален, шипчест, зърнест и рогов. Най-дълбокият му слой е образуван от клетки, които непрекъснато се делят. Новите клетки, чиито брой нараства постоянно, избутват старите в по-горните слоеве. В този слой се срещат клетки (меланоцити), които произвеждат тъмния пигмент меланин. Той поглъща вредните ултравиолетови лъчи от слънчевата светлина и така предпазва клетките в по-дълбоките слоеве на кожата. Доказателство за неговото действие е фактът, че през лятото при продължително пребиваване на море или планина, количеството на този пигмент се увеличава.

Естествените ензими на кожата, които образуват хидролипидната обвивка/слой са активни и работят само при леко кисело pH на средата със средна стойност от 5.5. При по-високи стойности на pH, тези ензими се инактивират, спират да работят и биват унижощени от други ензими, които са активни при по-високите от 5.5 стойности на pH, което създава предпоставка за изсушаване и трайно увреждане на кожата.

Затова е важно да се използва козметика с pH=5.5, а не с неутрално или алкално (pH≥7). Единствено използването на козметика с pH 5.5, осигурява оптимална среда за възстановяване и образуване на естетственият защитен хидролипиден слой на кожата.

    ЛЮБОПИТНО!

  • Човешката кожа се сменя средно около хиляда пъти в живота ни.
  • Около 70% от праха в домовете ни се състои от мъртви кожни клетки. Причината е, че този орган изхвърля мъртвите си клетки на всеки 24 часа и се „подновява “на всеки 28 дни. Това се случва доста лесно, тъй като на всяка минута произвеждаме около 40 000 кожни клетки.
  • Всички хора имат един и същи пигмент, който отговаря за цвета на кожата – меланин. Разликата в цвета между хората от различните раси и между тези от една и съща раса се крие в това колко от този пигмет се съдържа и е разпределен в кожата.
  • Начинът, по който спим, влияе на кожата ни. Научно доказано е, че ако спим по корем с лице на възглавницата или настрани, е вероятно да предизвикаме поява на бръчки.

           ДЕРМA

Дермaта е дебелият, еластичен, но стегнат среден слой на кожата. Той предпазва тялото с омекотяващия си ефект, възможността си да подхранва тялото и да изхвърля ненужни вещества, както и със способността за потене. Основните структурни компоненти на дермата са колеган и еластин, съединителни тъкани, които дават сила и гъвкавост и са жизнено важни компоненти на здравата кожа с младежки вид. Тези фибри са втъкани като гелообразно вещество (със съдържание на хиалуронова киселина), което има голям капацитет за привличане на вода и спомага поддържането на обема на кожата. Фактори на начина на живот и външната среда, като например слънцето и температурните промени оказват влияние върху нивата на колаген и еластин и върху структурата на заобикалящото ги вещество. С напредване на възрастта ни естественото производство на колаген и еластин се забавя, а способността на кожата да задържа вода намалява.  Кожата изглежда по-отпусната и се появяват бръчки

Дермата играе ключова роля в защитата на тялото от външни влияния и подхранва отвътре външните слоеве на кожата: 

  • Дебелата й стегната текстура спомага за омекотяване на външни удари и при нанесени вреди съдържа съединителна тъкан като фибропласти и мастоцити, които лекуват раните.
  • Богата е на кръвоносни съдове, които подхранват епидермиса, като същевременно отстраняват отпадъците.
  • Себумните жлези (които доставят себум на повърхността на кожата) и потните жлези (които доставят вода и лактична киселина) са разположени в дермата. Тези флуиди се комбинират при изграждането на хидролипидната обвивка.

          В дермата се намират и лимфните съдове, сензорните рецептори, корените на косъма: удебеления край, в който се развива косъмът.   

            ЛЮБОПИТНО!      

Всички хора имат от 85 000 до150 000 косъма. Хората с руса коса имат най-много косми, а тези с червена най-малко. Всеки отделен косъм е дебел около 0.08 mm и расте с около 0.1-0.2 mm на ден. Това прави общо 30 m коса и 6 cm2 космена тъкан.

Косата е 90% кератин. Тя расте нагоре от корена, който се намира в космения фоликул. За период между 2 и 6 седмици коренът постоянно продуцира нов материал, образувайки общо 80 cm коса. След това има период на покой от 2 седмици преди коренът да започне да произвежда нов косъм, който избутва предшественика си към кожната повърхност докато изпадне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва „бисквитки“, за да работи оптимално и да подобри Вашето преживяване.