Значението на нашия кожен микробиом

Кожата ни е колонизирана от милиарди бактерии, гъбички и други микроорганизми веднага след раждането. Тези малки организми образуват това, което е известно като микробиом на кожата. Има сложна връзка между нас, микробиома на кожата ни и околната среда. Изследвания показват, че микробиомът на кожата играе огромна роля в здравето й.

Какво прави микробиомът на кожата?

Изследвания показват значението на микробиома на нашата кожа за непокътнатата киселинна мантия. Киселинната мантия е хидролипидният филм върху повърхността на кожата. Тъй като съдържа вода, на кожата ни може да бъде приписана pH стойност, която средно е pH 5.5. Работата на киселинната мантия е да отблъсква вредните микроорганизми и негативните влияния на околната среда – това предпазва кожата от инфекции, раздразнения, алергии и изсушаване. Здравият микробиом на кожата насърчава непокътната киселинна мантия, която свежда до минимум бактериалното разграждане на потта, намалява миризмата на тялото и действа като естествен дезодорант.

Значението на баланса

Милиардите микроорганизми, които формират микробиома на кожата ни, живеят в баланс, който е от решаващо значение за естествената защита на кожата. Стойността на pH от 5.5 за здрава кожа поддържа здравословния баланс между „добри“ и „лоши“ микроорганизми. Това предпазва кожата от вредни микроорганизми и ендогенни и екзогенни фактори.

Поддържането на този деликатен баланс чрез подходяща грижа и защита на кожата е от ключово значение. Например, избягвайте да почиствате кожата си с обикновен сапун, тъй като сапунената вода има pH стойност между 8 и 12, което може да увреди киселинната мантия и да наруши микробиома на кожата. Също така се опитайте да избягвате продукти с неутрално pH, тъй като те имат pH стойност 7, което също уврежда киселинната мантия. Продуктите за грижа за кожата на Sebamed имат pH стойност 5.5 за насърчаване на здрава кожа и защита на киселинната мантия.

Как микробиомът на кожата влияе и се влияе от:

Външни и екологични влияния

Комбинацията от вредни влияния като неадекватна грижа за кожата, неправилно хранене, психически стрес, замърсен въздух и други влияния на околната среда  може да наруши баланса на микробиома на кожата. Този дисбаланс след това нарушава защитната киселинна мантия и може да увеличи риска от кожни раздразнения, инфекции и алергии.

Някои фактори, които могат да повлияят на здравето на кожата, са извън Вашия контрол. Например, кожата Ви вероятно ще стане по-суха през студените зимни месеци. Това може да бъде особено неприятно за тези, които вече са склонни към суха и/или чувствителна кожа. В случай на фактори на околната среда като този, обърнете внимание на това как се чувства кожата Ви и вземете подходящите мерки за защита, като например използване на продукти против изсушаване на кожата и избягване на дразнещи продукти.

Определени кожни състояния

Дисбаланс в количеството и качеството на бактериите може да развие различни дерматологични заболявания. Пример за такива заболявания са: екзема, атопичен дерматит, псориазис, акне, розацея и рани, които не заздравяват. Съществуват и текущи изследвания за това как микробиомът на кожата влияе на състояния като витилиго, албинизъм, пърхот, инфекции на ноктите на краката и брадавици.