Изпотяването и как да се справим с него

През юли животът е трескав и вълнуващ, а ние сме по-активни отвсякога в спортуването, разходките, плажуването, къмпингуването и срещите с приятели!

Високите температури и физическа активност, по-честата консумация на алкохол през летните месеци активират процеса на изпотяване. Как да се справим с неудобството от мокрите петна по дрехите, неприятната миризма, дискомфорта на влажните обувки и длани?

На първо място е важно да отбележим, че изпотяването (т.нер. “перспирация”), е напълно естествен физиологичен процес и логична защитна реакция на тялото ни, с която то регулира топлината и се предпазва от прегряване.

Защо се потим?

Според науката всеки човек има между 25 000 и 50 000 потни жлези само в областта на подмишниците, като други добре снабдени с потни жлези зони са също дланите и стъпалата. 

Веднага щом мозъкът ви установи, че телесната температура се е повишила над 37 °C/ 98,6°F, той изпраща сигнали към потните жлези да произведат и да освободят течност (потта) с цел да се охлади повърхността на кожата, а потта се освобождава чрез нашите пори и се изпарява. 

Може да се обобщи, че отделяната пот е между 0.1 л и 1 л. на ден, като отделеното количеството пот варира в значителни параметри при различните хора. Разликите се определят основно от генетичното предразположение и  количеството потни жлези, които отделните индивиди притежават. 

От какво се причинява неприятмата миризма при потене?

Потните жлези в тялото ни са екринни и апокринни. 

Екринните жлези се активират в следствие на топлинното изпотяване, предизвикано от високите температури или физическата ни активност. Те произвеждат голямо количество “мокра пот”, която най-често е безцветна и без мирис, тъй като съдържа 99% вода и различни соли и аминокиселини. 

Апокринните жлези, позиционирани в зоната под подмишниците, в гениталната област и скалпа (места с космени фоликули) , се активират при стресови ситуации и в периода на пубертета, а потта, която произвеждат не е толкова обилна като екринната, но за сметка на това съдържа концентрирано количество протеини и липиди, с които бактериите започнат да се хранят. Следователно прясната пот не мирише, и неприятната миризма се появява чак след като протеините и липидите са метаболизирани от бактериите. Тази пот оцветява дрехите в жълти петна.

В случай на прекомерно изпотяване и свръхактивност на потните жлези без причина, става дума за специфично здравословно състояние, наричено хиперхидроза, на което няма да се спираме.

Освен генетичните фактори, причините за обилно потене могат да бъдат свързани също с хормоналните промени на бременността, менопаузата и пубертета, повишеното чувство на тревожност и емоционален стрес, прекомерна консумация на алхохол, наличие на сърдечно заболяване, диабет, наднормено тегло, болест на Паркинсон, повишена функция на щитовидната жлеза, подагра, увреждане на периферен нерв, съпътстващи инфекции. 

Други фактори като лекарства, алкохол, никотин и кафе, както и пикантна или много гореща храна, също могат да катализират интензивността на потене.

В никакъв случай обаче не трябва да позволявате на потта да бъде фактор за намаляване на физическата ви активност или да стане причина за спад в настроението ви и ежедневния график на вашите социални дейности. Не позволявайте миризмата, причинена от под да влияе на самочувствието и увереността ви! 

Дерматологично и клинично тествани, медицинските рол-он дезодоранти на Sebamed предлагат ефективно премахване на миризмата, без да спират физиологичните функции на потните жлези.

Тук възлово е да се отбележи, че пазарът е буквално залят от дезодориращи продукти, но голяма част от тях са просто анти-перспиранти, които не спират миризмата, а самото потене. Това за хора с чувствителна кожа, може да създаде сериозни проблеми, свързани със задържането на пот в жлезите.

Балсам рол – он 50 мл. на Себамед с  рН 5.5 и Bisabolol формула, осигурява естествена дезодорираща защита, поддържайки естествената екологична система на кожата, като не позволява образуването на неприятен мирис, но в същото време не възпрепятства физиологичните функции на потните жлези. 

Без съдържание на алкохол и алуминиеви соли, той спира бактериите, причиняващи неприятна миризма и ви осигурява ефективна свежест. Неговият висок толеранс към кожата ви дава възможност да го използвате и след бръснене, което го прави чудесно допълнение към дермо козметиката ви през всеки сезон. 

Със специална грижа за мъжете, Балсам дезодорантът рол-он за мъже на Себамед е разработен със специална тройно омекотяваща (Bisabolol) активна формула за нуждите на чувствителната зона на мъжката подмишница.  С висок толеранс към кожата и подходящ за чувствителна кожа, той предлага комфорт и до 48 часа надеждна защита против неприятната миризма при изпотяване, без да възпрепятства физиологичните функции на потните жлези

Как да противодействаме на изпотяването в ежедневието?

  • Не прекалявайте с пикантните храни, алкохола и кафето
  • Избирайте дрехи от естествена материя като памук и лен
  • Наблягайте на светли или много тъмни дрехи, с които по-лесно ще прикриете признаците на изпотяване
  • Опитвайте да овладеете нивата на стрес
  • Хранете се здравословно и не допускайте йо-йо ефекта на бързо отслабване и последващо напълняване

Не нарушавайте вашия личен комфорт и ритъм на живот, само заради неприятните последствия изпотяването. Медицинската дермокозметика на Sebamed e доказан съюзник в борбата с лошата миризма и потенето. 

Чувствайте се свежи, енергични, уверени и се отдайте на лятната фиеста с младежки ентусиазъм и без никакви притеснения!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *