Sebamed осигурява здравословното ниво от рН 5.5 на кожата

Кожата ни се нуждае от правилна грижа и определена, оптимално балансирана среда. Какво всъщност ни предпазва ежедневно от влиянието на околната среда? Това е pH стойността на кожата.

Какво е рН?

„Концентрация на водородни йони“. Чрез него различаваме киселините и основите една от друга, измерва киселинността или алкалността на даден воден разтвор. Всичко, което съдържа вода, има също и pH стойност. Нашата кожа също има свое рН, защото нейният повърхностен хидролипиден слой съдържа вода. Kожата има киселинна обвивка, която я предпазва от дехидратация, увреждане и раздразнения.

Като понятие pH е въведено през 1909 г. от датския биохимик Сьорен Соренсен. В човешкия организъм стойностите му могат да варират от 0 до 14. Когато рН e 7 – то е неутрално, т.е. киселините и основите са в равно количество. Измерването се извършва с помощта на пехаметрия. Тя определя активната концентрация (насищане) с водородни йони. Стойности на рН под 7 говорят за кисел разтвор, а над 7, че разтворът е алкален (основен).

Клинично доказано е, че кожата поддържа най-добър баланс, когато е със стойност на pH 5.5 , което е леко кисела среда. При идеалното pH кожата е в състояние да поддържа добра защитна кисела бариера и заедно със своите естествени мазнини, потни секрети и естествени бактерии функционират като истински защитен орган.

Защо pH балансът е важен за кожата?

Всяко голямо отклонение – било то твърде високо или твърде ниско променя „екосистемата“ на кожата и причинява нарушение в здравословният й баланс, което се отразява негативно върху естествения микробиом (необходимите микроорганизми, които нормално се съдържат в кожата и я предпазват). В резултат от нарушаването на този баланс, кожата губи своя естествен защитен механизъм.

Задачата на рН е да отблъсква вредните микроорганизми и вредните влияния на околната среда и по този начин да предпази кожата от инфекции, раздразнение, алергии и изсушаване.                                                                  

Когато хората се оплакват, че кожата им е прекалено зачервена, суха, сърбяща или твърде мазна – това e защото идеалният баланс на кожата е променен и pH се е изменило. Създава се поредица от възпалителни фактори и дисбаланс в естествената флора.

Ако pH е твърде високо, причинява изсушаване и понижена хидратация на кожата, което води до поява на екземи и подчертава признаците на стареене (като фини линии, бръчки). От друга страна, ако стойността на pH е ниска се създава засилено зачервяване и възпаление. Същото важи и за цялостната ни вътрешна система. Ние имаме естествена бактериална флора, която помага за повишаване на имунната система и спомага за минимизиране на лошите бактерии. Когато нарушим този чувствителен баланс възпалителните маркери в дебелото черво (и кожата) се увеличават задействайки акне, розацея и други възпалителни състояния на кожата.

Всяко отклонение пречи на кожата да изглежда и да се чувства добре.

Неправилната грижа за кожата също може да я увреди. Например употребата на традиционен сапун променя естественото pH, намалява влагата и липидите в кожата и уврежда киселинната й защита. Това от своя страна би довело до дразнене, парене и допълнителен стрес върху чувствителната кожа. Ето защо дерматолозите често забраняват използването на сапун при чувствителна, нетолерантна или увредена кожа. Но чрез правилната грижа ,тя става по-устойчива на ежедневения стрес и може да предотврати редица проблеми и заболявания. Основата на такава медицинска грижа за лицето и тялото е почистване с продукти без сапун и с рН 5.5. Козметиката с pH 5.5 осигурява онази внимателна грижа, която най-пълно и безкомпромисно ще се погрижи за здравето на Вашата кожа.

Правилната грижа за кожата може да я опази здрава, да я направи по-силна и издръжлива, да запази нейната свежест, еластичност и красота.

Защото само здравата кожа е красива!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *