Може ли здравето на скалпа да е в основата на здравата коса?

Здравият скалп е ключът към предотвратяването на често срещани оплаквания като пърхот, дерматит и псориазис.

Грижа за скалпа

Всяка седмица посвещаваме часове от времето си за грижа за кожата на лицето и тялото си, но колко често се сещаме, че и скалпа ни е също толкова важен? Здравият скалп позволява копринена, лъскава коса и е защитна бариера срещу инфекции, така че трябва да се отнасяме към него със същото уважение като към останалата част от нашето тяло.

Подобно на останалата част от кожата ни, нашият скалп има естествено ниско, леко кисело pH от 5.5, което действа като защитен механизъм срещу вредните микроорганизми. Когато се отдадем на силно ароматизирани и кисели продукти за коса pH се нарушава, което увеличава риска от косопад, пърхот, дерматит и инфекции на скалпа.

Правилните продукти

Сухота, сърбеж и пърхот са често срещаните оплаквания на скалпа, които могат да бъдат овладени просто с помощта на качествени продукти за грижа за косата, но внимавайте за шампоани, които твърдят, че са „балансирани на pH“. Много марки шампоани сега говорят за балансирано pH, когато това всъщност означава, че производителят е идентифицирал целево pH за техния продукт, където той се представя най-добре. Продуктите на Sebamed са внимателно проектирани със pH стойността за здрава кожа от 5.5 и могат да помогнат за поддържане здравето на скалпа.

Пърхотът

Пърхотът е често срещано състояние на скалпа, което може да Ви остави с белезникави люспи на кожата на скалпа и в косата. Вашите кожни клетки непрекъснато преминават през цикъл на ремоделиране и обновяване, при което старата кожа се заменя с нова приблизително на всеки 28 дни. Понякога този цикъл на обновяване на кожата се ускорява и се ускорява, което води до прекомерно отделяне на старите кожни клетки. Тази стара кожа Ви дава видими люспи или пърхот, които не са приятна гледка.

За лечение на пърхот препоръчваме да използвате шампоан против пърхот Sebamed, който съдържа активни вещества като Piroctone Olamine, за да осигури нежно отстраняване на пърхота, като същевременно овлажнява и кондиционира скалпа и косата. Ефективността му дори е потвърдена в дерматологичен тест, който показва 50% по-малко пърхот върху скалпа на участниците в рамките на 14 дни.

Сух и сърбящ скалп

По подобен начин на кожата, ако епидермалните бариери на скалпа са отслабени, естественият баланс на влагата на скалпа се нарушава. В резултат на това скалпът може да стане сух и да се лющи. Тази сухота предизвиква цикъл на сърбеж-драскане. Всеки път, когато почесваме скалпа, в тъканта на скалпа се отделят възпалителни химикали и това влошава сухотата и сърбежа. Сухият и сърбящ скалп може да бъде свързан със стареене или кожни заболявания като атопичен дерматит или псориазис, а симптомите му могат да варират от много леки до екстремни.

Използвайте нежна и pH балансирана грижа за косата, като ежедневния шампоан Sebamed, който може да помогне за успокояване и облекчаване на сърбежа и сухота на скалпа, като същевременно придава на косата Ви мекота и здравословен блясък. За всеки постоянен сърбеж, който не се подобрява, запишете час за консултация с лекар.

Кои ежедневни навици утежняват скалпа ми?

Докато горещият душ може да бъде привлекателен, особено през зимните месеци, измиването на косата с твърде гореща вода може да отслаби епидермалните бариери на скалпа. Чрез отслабване на епидермалните бариери, естественият баланс на влагата на скалпа може да бъде нарушен, причинявайки суха и лющеща се кожа.

Не прекалявайте с лака за коса и боята за коса, тъй като скалпът понякога може да отхвърли силните химикали като тези, използвани в боята за коса, спрейовете за коса и геловете, и в резултат на това може да причини възпаление на скалпа, известно още като контактен дерматит.

Като цяло е важно да третирате скалпа със същото значение като лицето и тялото си. Избирането на pH балансирани продукти като гамата за грижа за косата на Sebamed поддържа скалпа здрав, като възстановява естествения баланс му баланс и укрепва защитните му бариери за защита срещу инфекции и други оплаквания от грижа за косата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *