С какво се различава бебешката кожа?

Как да се грижим за кожата и нейните специфични нужди? Съвети за почистване, овлажняване и защитаване на нежната бебешка кожа.

Какво се случва с бебешката кожа?

Кожата на бебето е изключително деликатна. Тя е до десет пъти по-тънка и следователно се уврежда по-лесно от кожата на възрастните.

Отнема известно време на бебешката кожа, за да развие киселинна мантия. Докато тя узрява, бебешката кожа става леко кисела. Поради тази причина е от съществено значение да използвате внимателно подбрани продукти за грижа за бебешката кожа, които са хидратиращи и подхранващи, както и нежно поддържащи образуването на киселинната мантия.

Колко често трябва да къпете бебета/малки деца?

Въпреки че къпането може да бъде забавно и приятно изживяване с Вашето бебе, не е необходимо да го къпете всеки ден. Прекаляването с това може да доведе до разрушаване на важните кожни бариери на Вашето бебе, които все още узряват и укрепват. Това може да доведе до повишен риск от кожна алергия, атопичен дерматит и чувствителност по-нататък. Начинът, по който се грижите за кожата на Вашето бебе в ранните дни, може да промени самата му кожа в по-късен етап.

Може да измивате лицето, шията, ръцете и долната част от тялото на детето, вместо да го къпете цялото всеки ден. Добре е да се уверите, че стаята е топла и че сте добре подготвени преди да започне самото къпане. Добре  е също така да нагласите водата, да приготвите кърпа, чисти дрехи и пелена. Препоръчително е да не къпете бебето си веднага след хранене или когато е гладно или уморено. Уверете се, че стаята, в която го къпете, е топла. През първия месец не добавяйте почистващи продукти към водата за баня. Обикновената вода е най-подходяща за кожата на Вашето бебе през първия месец. След първите 4 седмици от живота му използвайте само измивни продукти предназначени за бебета, каквато е гамата Baby Sebamed, която е внимателно формулирана да се грижи за деликатната кожа на Вашето бебе.

Как да успокоим кожата на бебето при обрив от пелени?

Обривът от пелени е често срещан проблем. Лесно може да разберете за него по поведението на детето, както и ако забележите зачервяване, петна, пъпки, мехури, сухота, лющене и чувствителност при прилагане на кремове против подсичане. Дискомфортът може да бъде причинен от редица неща, включително свръхрастеж на бактерии и гъбички, дразнене на кожата от урина и изпражнения, както и триене на пелените. Повечето обриви в зоната на пелените са леки и могат нормално да бъдат лекувани чрез коригиране на рутината за грижа в тази област. В по-тежки случаи може да има кожна инфекция и трябва да заведете бебето си при педиатър.

Рутина при смяна на пелени

Почиствайте зоната на пелената чрез измиване в банята и подсушаване с мека кърпа или използвайте меки бебешки морки кърпички, за да почистите нежно кожата на Вашето бебе. След това нанесете защитен крем против подсичане. Прилагането на такива кремове се препоръчва при всяка смяна на пелените.

Ако детето има екзема, себореен дерматит или псориазис, Вашият лекар може да препоръча добавяне на по-силно средство, предписано за локално лечение. Завършете с нанасяне на дебел слой крем за защита от пелени като Sebamed Baby Cream Extra Soft, който добавя интензивна защита и овлажняване или Baby Sebamed крем против подсичане, който е клинично доказано, че насърчава развитието на киселинната мантия и намалява възпалението.

Уверете се, че пелената не е прекалено стегната и е с правилния размер. Това ще помогне за намаляване на дразненето и триенето на кожата. Оставете малко свободно време без пелени, когато е възможно.

Какви са ползите от използването на овлажняващи продукти за бебето?

Изследвания показват, че е разумно да се използват минимални продукти за грижа за кожата на бебето през първите няколко седмици от живота му, докато кожата има време да узрее естествено.

След раждането, кремаво-бялото покритие, което покрива новородено, трябва да се остави върху кожата, за да се абсорбира естествено. Проучвания показват, че ранното излагане на кожата (преди 2-4 седмици) на някои продукти може да доведе до алергични реакции или екзема, така че препоръчваме да използвате обикновена вода за почистване на Вашето бебе, т.е. без сапун или бебешка баня. След няколко седмици кожата ще изгради своята естествена защитна бариера. На този етап можете да въведете pH балансирани бебешки измивания и омекотяващ крем върху всяка суха кожа, който няма да я изсуши допълнително, а ще осигури известна защита. Всеки въведен продукт трябва да се използва умерено и да не съдържа алкохол, оцветители и парфюми. Серията Baby Sebamed включва съставки, които имитират естествените овлажняващи фактори на кожата за нежното й укрепване.

При недоносени бебета продуктите за кожата се избягват в продължение на 6-8 седмици, тъй като защитната бариера на кожата отнема повече време да узрее.

Грижа за кожата с медицинската козметика на Sebamed с pH стойност 5.5 не само поддържа и подобрява красивия външен вид на кожата, но също така поддържа и засилва защитните нейните функции.

Стойността на pH показва дали течността е кисела, неутрална или алкална. Скалата на pH варира от 0 до 14. Неутралната точка е 7. Стойностите над тази точка означават основи, стойностите под тази точка киселини. Колкото по-далеч е стойността от 7, толкова по-силна е киселината или основата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *